Alles draait om kleur

kleur

By ESTHER HUISMAN

Kleur, iets wat super belangrijk is in het interieur, want met kleur maak je jouw huis namelijk heel persoonlijk en komt jouw huis tot leven!

In deze blog wil ik het hebben over de basis van kleur, die eigenlijk veel mensen wel weten, maar waar zij met het uitzoeken van een kleur voor hun interieur niet bij stil staan. Deze basis is namelijk heel belangrijk voor het samenstellen van een mooi kleurenpalet en het creëren van eenheid tussen kleuren in het interieur.

 Als wij het over kleuren hebben dan zijn er drie basiskleuren, blauw, rood en geel, ook wel de primaire kleuren genoemd. Als je die drie mengt krijg je paars, oranje en groen, bekend als de secundaire kleuren. Deze kleuren kun je natuurlijk ook weer allemaal mengen en zo krijg je de tertiaire kleuren. Al deze kleuren zie je vaak in een kleurencirkel staan, zoals hier boven. En zoals je ziet zijn de kleuren aan de linkerkant van de kleurencirkel meer de koelere tinten en aan de rechterkant de warmere tinten. Dit zijn de basiskleuren en letterlijk alle andere kleuren die wij kennen, vallen onder één van deze kleuren uit de kleurencirkel. Zo krijg je pasteltinten als je het met wit mengt en donkere kleuren als je het met zwart mengt.

Je zult wel denken: ‘Leuk om dit te weten, maar hoe kan ik hieruit nou een mooi kleurenpallet maken?’ Dat zal ik je vertellen en daarvoor zijn twee dingen heel goed om te weten!

Er zijn twee manieren (nou eigenlijk drie) om een mooi kleurenpalet te maken. 

Manier 1: Kies een kleur uit die je mooi vind, laten wij voor oudroze gaan. Om te weten welke kleur daar mooi bij staat, gebruik je de methode van de complementaire kleuren, dat betekent dat je een kleur pakt die recht tegenover jouw kleur staat in de kleurencirkel. In dit geval valt oudroze tussen de oranje en rood tinten. Daar tegen over staat blauw, dus een mooie petrol kleur zou bijvoorbeeld heel mooi matchen! Deze manier geeft een mooi contrast in jouw interieur.

manier 2: Voor de tweede manier kun je ton sur ton gebruiken, letterlijke toon op toon. Dit betekent dat je kleuren gebruikt die dichtbij of naast elkaar liggen in de kleurencirkel. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van oudroze, vintageroze en lichtroze. Oudroze is de contrastkleur, vintage roze is een mooie overgangskleur en lichtroze zorgt dat het een fris geheel wordt! Deze manier zorgt voor een mooie eenheid qua kleuren in je interieur.

manier 3: Dit is persoonlijk mijn favoriet! Hier combineer je namelijk de twee manieren hierboven. Je gebruikt als basis de ton sur ton kleuren en voor het contrast gebruik je de complementaire kleur in je woonaccessoires, zoals je vloerkleed of een mooi schilderij!

Er zijn natuurlijk eindeloze combinaties te maken, omdat er tegenwoordig zoveel kleurtinten zijn, maar toch zorgt deze basiskennis er echt voor dat je een mooi kleurenpalet kan samenstellen en door al die verschillende kleurtinten kun je jouw kleurenpalet zo persoonlijk maken als je zelf wilt! Wat wel belangrijk is om te weten, groene planten, en de kleuren zwart en wit passen eigenlijk in elk kleurenpalet. Bij de kleuren zwart en wit is het alleen wel belangrijk om goede overgangskleuren te hebben tussen jouw kleurenpalet en deze tinten, zodat er niet een heel groot contrast tussen zit. Maar als je per se je hele interieur wilt matchen zonder zwart of wit tonen, maar wel dat contrast? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een hele lichte of juist een donkere kleur in de kleur van de tint die jij gekozen hebt om in jouw interieur te gebruiken!

Ik hoop dat deze informatie jullie verder helpt, vooral ook om een mooi kleurenpalet samen te stellen voor jouw eigen interieur, helemaal naar jouw smaak!

Bedankt voor het lezen! Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden, laat het zeker weten! Volgende week ga ik nog verder over kleur, o.a. Waarom kleuren in de winkel er vaak thuis op de muur zo anders uitzien en waar dat aanligt. Benieuwd? Hou onze website en instagram dan zeker in de gaten!