Balansen alleen dan in jezelf

brown-wooden-framed-canopy-above-yoga-mat-3458199

By ESTHER HUISMAN

”Je kunt heel veel vrije tijd hebben, maar als er geen balans inzit, put dat veel meer uit, dan een drukke dag met balans en bewuste keuzes erin.”

Iets wat voor mij persoonlijk heel belangrijk is, is balans. Dat zorgt er namelijk voor dat ik kan ontspannen en er bewust ook tijd voor maak om dat te doen, maar hoe kunnen wij nou voor die balans en ruimte in ons leven zorgen? Daar wil ik je graag meer over vertellen. Dit doe ik aan de hand van persoonlijke ervaring, omdat ik best lang heb gestruggled daarmee en ik merk dat het in deze periode van de coronacrisis of in een periode met veel downs, weer heel erg terugkomt. Het klinkt misschien raar, omdat je zou denken dat al die vrije tijd die je nu opeens hebt, rust geeft. Dit is iets wat veel gedacht wordt, maar uit mijn persoonlijke ervaring is het niet de vrije tijd zelf die mij rust geeft, maar de manier hoe ik er mee om ga. Je kunt heel veel vrije tijd hebben, maar als er geen balans inzit, put dat veel meer uit, dan een drukke dag met balans en bewuste keuzes erin. Wat daarin belangrijke dingen zijn, zal ik je nu verder in deze blog vertellen.

Ongeveer het belangrijkste als het balans aankomt is: Vindt een balans tussen dingen die je energie geven, die je leuk vind om te doen, waar je hart inzit en dingen die minder leuk zijn om te doen en die je het liefst uit de weg zou willen blijven. Zorg hierin wel dat de dingen die jou energie geven overheersen, zo heb je meer energie om de minder leuke dingen te doen en wordt het ook minder erg om te doen. Laten wij zeggen dat 75% van de dingen die je doet, dingen zijn die je met plezier doet. Tuurlijk kan dit per dag verschillend zijn, want er zijn nou eenmaal dagen, waarop je bijna alleen maar met dingen bezig moet zijn die niet leuk zijn. Als ik weet dat er bij mij zo dag aankomt, dan zorg ik ervoor dat ik ook iets leuk plan, al is het maar een rondje fietsen met een vriendin. In ieder geval iets waarbij ik even mijn gedachten kan verzetten en tegelijkertijd ook iets waarna ik kan uitkijken, terwijl ik met de minder leuke dingen bezig ben. Zo houd en krijg ik motivatie.

ceramic-mug-with-coffee-1405761

Een ander belangrijk ding wat ook belangrijk is, zoek voor jezelf uit wat DE dingen zijn die jou energie geven. Denk aan hobby’s, het soort werk/de soort studie dat je doet, de mensen om je heen. Dit zijn in veel van onze levens factoren die een groot deel van jouw balans bepalen. Ongetwijfeld heeft iedereen wel hobby’s. Eigenlijk zijn het de activiteiten, die je heerlijk vind om te doen en waarbij het constante doorgaan van het leven even tot halt wordt geroepen. Dit is voor iedereen verschillend en heel persoonlijk. Een ander ding wat ook belangrijk is en ik al eerder zei, is werk of een studie. Veel mensen vergeten soms hoe bepalend werk of studie is voor je balans. Dit komt namelijk, omdat het tegenwoordig vanzelfsprekend is om te werken of een studie te volgen. Maar vind jij je werk of studie echt leuk en geeft het energie? Als dat zo is, is het super, omdat dit zorgt voor positieve energie en balans. Is dit niet zo, ga je dan afvragen of dit wel echt hetgeen is wat jij wilt! Zo niet? Durf dan het risico te nemen om te gaan uitzoeken wat het  wel voor je is en als je dat weet, durf dan de stap te nemen om het ook daadwerkelijk te gaan doen! Dat is zeker lastig, ik spreek uit eigen ervaring, maar wel hetgeen wat je op lange termijn gelukkig maakt. De derde factor die ook erg bepalend is voor een goede balans, zijn de mensen om je heen. Zijn dit echt mensen die je gelukkig maken, je accepteren zoals je bent en om je geven of zijn dit juist mensen, waardoor je zelf in een negatieve sfeer komt en waarbij jij je onzeker voelt. Is het laatste het geval, dan is het goed om voor jezelf te bepalen of het goed voor jou is om, om te gaan met deze mensen, want het om blijven gaan met de verkeerde mensen voor jezelf, blijft ervoor zorgen dat je balans in dat opzicht negatief blijft en dat is niet wat wij willen.

Als laatste is een beetje regelmaat in je leven ook erg belangrijk. Dit betekent niet dat elke dag hetzelfde hoeft te zijn, maar probeer in de standaard dingen die iedereen nodig heeft, zoals slapen en eten, een beetje hetzelfde aan te houden. Zo blijf je energie houden en ben je niet zo gauw uitgeput. 

Deze drie dingen zorgen bij mij voor een goede balans en dat zorgt er weer voor dat ik ontspannen ben. En zoals ik eerder al zei: ‘Het is de manier waarop je met je vrije tijd of je hard werkende leven omgaat.’ Als je steeds doorgaat of juist telkens niks doet zorgt dit voor TE veel of juist TE weinig prikkels en dit kan er beide voor zorgen dat je jezelf niet ontspannen voelt, daarom is balans THE key.’😉

Ik hoop dat deze blogt jou ook meer helpt om jouw balans te vinden. Ik ben benieuwd welke dingen voor jou juist helpen om je balans te vinden. Laat het hieronder weten!

Bedankt voor het lezen en graag tot de volgende blog!