Betekenisvol minimaliseren

jaz-king-DOoYFgTQWfs-unsplash

By Janneke Overduin-Schot

Minimaliseren. Het is helemaal in. Maar waarom? En past het bij een Sereen Design?

Minimaliseren is het reduceren van iets tot noodzakelijke elementen. 

De oorsprong

Het minimalisme vind zijn oorsprong in de architectuur, in de jaren 60. In de jaren 80 begint de stroming op te komen in Japan. Destijds groeien de steden exponentieel in Japan, en daarmee neemt de drukte in de steden toe. Wat je vaak ziet is dat er in de kunst en architectuur een tegenbeweging ontstaat wanneer de maatschappij doorslaat in een bepaald aspect. Zo is het minimalisme in die tijd een tegenbeweging op de drukte. 

 

Van architectuur naar interieur

De interieurstijlen worden vervolgens vaak beïnvloed door de architectuurstijlen en door bewegingen die te zien zijn in de maatschappij. Deze beweging tegen de drukte in, is ook terug te zien in het interieur, waar de klassieke weelderigheid wordt losgelaten en plaats maakt voor essentiële inrichting. Officieel streeft het minimalisme ernaar alleen maar functionele items in een ruimte te plaatsen en niets decoratiefs.

” Officieel streeft het minimalisme ernaar alleen maar functionele items in een ruimte te plaatsen en niets decoratief.” 

Tegenwoordig is het minimalisme helemaal in. Mijns inziens is dit opnieuw een tegenbeweging tegen de drukte van deze tijd, en hebben veel mensen – meer dan ooit – behoefte aan overzicht en rust in huis. Voor veel mensen gaat het echte minimalisme, waarin dus enkel functionele elementen in een ruimte staan en niets decoratiefs, te ver. 

” Mijns inziens is dit opnieuw een tegenbeweging tegen de drukte van deze tijd, en hebben veel mensen – meer dan ooit – behoefte aan overzicht en rust in huis.”

 

Past minimalisme binnen Sereen Design?

Sereen Design is gericht op mensen die behoefte hebben aan overzicht, rust en geborgenheid in huis. Voor mensen die slechts behoefte hebben aan de eerste twee elementen zal het oorspronkelijke minimalisme geen probleem zijn. Voor mensen die óók behoefte hebben aan geborgenheid wil ik een nieuwe stroming introduceren ‘betekenisvol minimaliseren‘. Voor deze groep zal het helpen om enkel en alleen betekenisvolle elementen in een ruimte te verwerken. In dit geval richt je de ruimte dus alsnog minimalistisch in, en laat je alle overbodige elementen achterwege. Maar in dit geval zal het ‘overbodige’ zijn, wat voor jou niet (meer) van betekenis is. Zodoende zul je heel bewust meubels en decoratie in je ruimte plaatsen of laten en weglaten waar je teveel van hebt, wat niet meer van belang is, of waar je geen vreugde meer uit haalt. 

” Voor mensen die óók behoefte hebben aan geborgenheid wil ik een nieuwe stroming introduceren ‘betekenisvol minimaliseren’ “

Ben jij het type wat gaat voor het volledige minimaliseren, het betekenisvol minimaliseren of heb je helemaal geen behoefte aan minimaliseren? Laat het ons weten in de comments!