Capsule Closet

Capsule_Closet

By Janneke Overduin-Schot

De Capsule Closet is helemaal hot en trending. Maar wat is dat nu eigenlijk? En waarom past het binnen een Sereen lifestyle?

Een Capsule Closet is een minimalistische garderobe met enkel favorieten. De regels van het aantal kledingstukken varieert (en vind ik persoonlijk ook niet heel belangrijk), het principe spreekt mij wel erg aan.  

De oorsprong

Het concept is allereerst ontstaan in de jaren 70 in Londen. Susie Faux, een boetiek eigenaresse introduceerde het idee dat je een garderobe kon samenstellen van rond de dertig essentiële en kwalitatieve kledingstukken die makkelijk met elkaar te combineren zijn. 

Dit concept kreeg meer bekendheid door Courtney Carver. Zij was altijd bezig met het verkrijgen van meer spullen (waaronder kleding), maar merkte dat ze erg ontevreden was en veel stress had. Toen Courtney de diagnose MS kreeg, ging ze zich focussen op wat echt belangrijk is voor haar en zo begon ze met minimaliseren. In 2010 lanceerde zij Project 333. Project 333 is een uitdaging om 33 items uit je kledingkast te kiezen (kledingstukken, accessoires en schoenen) om je mee te kleden voor de komende 3 maanden.

” Zo leerde ik loslaten, en tevreden zijn met wat ik heb.

Het doel

Maar waarom zou je minimaliseren? Veel mensen verzamelen spullen (waaronder veel kleding). Ook ik heb een tijd lang vaak door een winkelcentrum gestruind, en dan kocht ik elke jurk, top of ander mode item dat ik mooi vond. Later realiseerde ik me, dat ook al vond ik het mooi, ik het niet persé nodig had, omdat ik ook al veel andere mooie kleren in mijn kast had hangen. Zo leerde ik loslaten, en tevreden zijn met wat ik heb. Tenminste, de voorwaarde is wel dat je in je kast items hebt hangen waar je tevreden mee bent. En daarom is het nodig deze kritisch onder handen te nemen, als je wilt minimaliseren. En zo kwam ik uit bij het concept van de capsule garderobe. 

Het uiteindelijke doel is meer rust en ruimte. Allereerst, heel concreet in je kledingkast, omdat er simpelweg minder kledingstukken overblijven, en alle kleuren die overblijven goed bij elkaar passen. Maar ook, meer rust in je hoofd omdat je minder keuzestress zal ervaren, omdat je minder kleding hebt en enkel nog kledingstukken in je kast hebben die je echt (met liefde) draagt.