Een té gestyled huis voelt niet als een thuis

timothy-buck-psrloDbaZc8-unsplash

By Esther Huisman

In onze blogs hebben het vaak over het stylen en inrichten van je huis. In deze blog wil ik het net over een andere boeg gooien en wil ik je vertellen waarom je moet voorkomen dat je huis over gestyled is!

Waarom ik deze blog schrijf is omdat ik jullie wil meegeven dat je huis niet té perfect en gestyled hoeft te zijn. Dit omdat dan het huiselijk gevoel verdwijnt. Dit betekent dat de warmte en het knusse gevoel ook verdwijnt, wat er over het algemeen juist voor zorgt dat je je thuis voelt. Dit is iets wat wij natuurlijk willen voorkomen, want het thuisvoelen in jouw eigen huis is één van de belangrijkste dingen, waardoor jij kan ontspannen in jouw eigen huis! Daarnaast is het fijn als familieleden of vrienden die op vistie komen, je huis ervaren als een warm nest waar ze zich welkom voelen! ‘Maar ja, hoe creëer je dat nu? En hoe voorkom ik dat het te gestyled wordt?’ vraag jij je misschien af.

Daar kan ik zeker een antwoord opgeven! Ooit kwam ik de term ‘wabi sabi’ tegen, en dat omschrijft heel goed wat ik bedoel. Het betekent zoiets als ‘perfect imperfect’. Om dit te creëren zijn persoonlijke items en meubels die echt geleefd worden erg belangrijk! Hiermee bedoel ik dat je niet alleen dingen in huis haalt die perfect in het interieur passen, om vervolgens het zonde te vinden dat ze vies of oud worden! Het is juist de bedoeling dat je iets voor je interieur koopt wat er uiteraard in past qua stijl, maar vergeet niet dat ze ook een functie hebben en dat die zeker optimaal benut mag worden! Daarnaast zijn comfortabele materialen erg belangrijk. Dus koop niet alleen die plaid die perfect bij je bank past, maar zorg ook dat hij zo lekker aanvoelt dat jij of je gasten hem gelijk om zich heen willen trekken zodra ze zich in jouw bank nestelen. 

Daarnaast, ook al zijn wij voor het voorkomen van ‘rommel’ in je huis, omdat dit voor overprikkeling kan zorgen, zijn wij van mening dat een te strak en kil huis niet aanvoelt als een thuis. Bijvoorbeeld: als alle boeken in je kast super strak uitgestald zijn, dan zal de kast minder uitnodigen tot het daadwerkelijk pakken/lezen van boeken. Hetzelfde geldt voor die mooie plaid. Als die opgevouwen in je kast ligt, in plaats van gewoon argeloos over de bank gegooid, zal deze weer minder snel uitnodigen om gebruikt te worden. 

Ook karakteristieke dingen die al in je huis zaten, zoals glas in lood ramen, hele oude tegelvloertjes van vroeger of houten balken hoef je zeker niet weg te werken, want hierdoor zie je de mooie geschiedenis van je huis terug! 

Kortom, besef dat er in je huis geleefd mag worden. En laat dat ook gebeuren. De (kleine) details zoals hier boven toegelicht zorgen er  voor dat jouw huis sfeervol en huiselijk is, maar het is tegelijkertijd een perfecte balans tussen een functioneel en een mooi huis, waar je graag in vertoefd! En dat is waar jouw huis uiteindelijk voor bedoeld is!