Hoe combineer je verschillende stijlen in je interieur?

WhatsApp Image 2020-06-09 at 14.26.53 (1)

By ESTHER HUISMAN

 

Harmonie en eenheid in je huis zorgt ervoor dat je interieur sereen en rustig aanvoelt. Maar, hoe zorg je ervoor dat jouw interieur een geheel wordt? En hoe zorg je ervoor dat je daarbij je persoonlijke stijlen en voorkeuren houdt?

Het belangrijkste startpunt voor een Sereen interieur is het bepalen van je kleurenpalletEen kleurenpallet bestaat uit bepaalde kleuren, die je telkens terug laat komen in je interieur. En nee, een kleurenpallet bestaat echt niet alleen uit vier kleuren, die je uitsluitend mag gebruiken. Je kan veel kleuren gebruiken, zolang het maar in de kleurstelling past, waarvoor jij hebt gekozen. Ook hoeft het niet zo te zijn dat je, je muren in jouw huis allemaal in dezelfde kleurstelling schildert. Wat veel leuker is en je interieur ook meer gelaagdheid geeft: laat bijvoorbeeld de kleur die je op de muur van de gang hebt gebruikt, weer terugkomen in de kleine accessoires in je woonkamer . Ga vanuit daar verder met het laten terugkomen van jouw kleurenpallet en zo zal je snel gaan merken dat je interieur meer een geheel wordt, ondanks dat je meerdere kleuren hebt gebruikt.

Vervolgens is het ontzettend belangrijk om te bepalen welk interieurstijl je wilt volgen. Het komt voor dat mensen houden van twee totaal niet op elkaar lijkende interieurstijlen. Of dat je simpelweg hebt te dealen met twee personen die samenwonen in eenzelfde huis, maar die een uiteenlopende stijlvoorkeur hebben. Een probleem daarvan is dat het al gauw stijlen op zich worden in één interieur, waardoor dus de harmonie wegvalt.

Een goed voorbeeld is industrieel en bohemian, twee interieurstijlen die erg in zijn de laatste jaren. Een industrieel interieur bestaat uit robuuste, onafgewerkte en ruwe materialen, denk aan zwart staal, roestige lampen en steigerhouten planken. Een bohemian interieur bestaat uit veel texturen (kleden, kussens e.d.), natuurlijke materialen (zoals riet, katoen e.d.), en vaak ook veel planten. Maar hoe krijg je nu harmonie in deze twee stijlen? 

Vraag je allereerst goed af wat je mooi vind aan deze stijlen. Soms kom je er achter dat er één aspect uitspringt, die je dan weer makkelijker kan verwerken in de andere stijl. Bijvoorbeeld, zwart is de laatste tijden weer heel erg in. Nu denken de meeste mensen bij zwart gelijk aan de industriële stijl. Maar als je meer een bohemian interieur wilt (bohemian is onderdeel van de landelijke interieurstroming), dan kun je beter een landelijke zwarte keuken implementeren, dan een industriële). 

Probeer vervolgens te zoeken naar de overlap in beide stijlen. De overlap tussen bohemian en industrieel is dat beide ruwe materialen gebruiken, waarschijnlijk is dit een kenmerk die je aantrekt – of die jullie voorkeuren samenbrengt. 

Hierna is het tijd om keuzes te maken, want niet alle materialen matchen bij elkaar. Kies daarom vervolgens zorgvuldig welke materialen je wilt gebruiken. Zijn dat de rieten bijzettafeltjes van de bohemian stijl of het steigerhout van de industriele stijl? Beide houtsoorten combineren wordt al snel rommelig en daarmee verlies je de eenheid in je interieur.

 

We hopen dat we jullie met deze tips op weg helpen bij het maken van keuzes tussen en het combineren van verschillende stijlen. Laat in de comments weten welke stijlvoorkeur)en) jij hebt (en eventueel je huisgenoot) en hoe jij erin geslaagd bent deze te combineren!