De do’s en don’ts voor een HSP-proof interieur (deel 2)

By Janneke Overduin-Schot

In deze blogserie nemen we je mee in onze gedachtegangen en adviezen met betrekking tot een interieur dat bij uitstek geschikt is voor hooggevoelige mensen. In dit tweede deel staan we stil bij het gebruik van kleuren. 

Hooggevoeligen zijn meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels die via hun zintuigen binnenkomen. Denk aan geur, geluid, reuk, tast en dus ook zicht. Vandaar dat hoe een ruimte visueel overkomt erg belangrijk is voor HSP’ers. Over het algemeen hebben HSP’ers baat bij een rustgevend interieur. Maar, past daar kleurgebruik in? En zo ja, welke kleuren zijn geschikt? En welke kleuren kun je het beste gebruiken in welke ruimte? Daar vind je in deze blog antwoorden op.

Hsp’ers vinden vaak rust in de natuur of in een natuurlijke omgeving. Daarom zijn natuurlijke kleuren zeer geschikt voor een HSP-proof interieur. Natuurlijke kleuren hoeven echter niet neutraal te zijn. Voor deze blog wil ik drie natuurlijke kleurenthema’s uitwerken. 

1. Aardetoon kleuren

Denk hierbij bijvoorbeeld aan Terracotta, Beige, Zachtroze, Bruin. Zie je die kleurschakering in de foto van de woestijn hieronder? Het is een heel warm kleurenthema, en bij uitstek geschikt voor ruimtes die een warm en geborgen gevoel moeten uitstralen, zoals de slaap- of woonkamer. In welke mate je de kleur terug laat komen is natuurlijk geheel aan jezelf. Hoe meer je de kleuren terug laat komen, hoe intenser het effect wordt. 

 

2. Woudkleuren

Denk hierbij aan een bos en stel je het frisse, maar ook diepe groen voor. Of het vergrijsde groen van een olijfboom. Groen is een koude donkere kleur, en heeft iets stevigs en stabiels. Dit is dan ook de perfecte tegenhanger voor de aardetoon kleuren. Wanneer het geassocieert wordt met planten of het bos, heeft het iets fris! Het past goed in de woonkamer en is ook perfect te gebruiken bij een werkplek. 

3. Strandkleuren

Een derde element uit de natuur is het water of de blauwe lucht. Ik noem het even de categorie strandkleuren. Veel interieurstijlen zijn hier ook van afgeleid. Denk aan de ‘Long Island stijl’ of ‘Ibiza stijl’. Het is fris (vaak wit) met blauwe accenten. Dit kleurenthema is koel en licht en daarmee perfect te gebruiken voor een werkplek, of een zomers seizoenshuis. 

 

Al deze interieurs stralen natuurlijke rust uit en zijn daarmee mijn inziens perfect geschikt voor HSP’ers. Zoals je kunt zien, kun je gerust kleuren gebruiken in je interieur. Maar het komt allemaal neer op welke soort kleuren je gebruikt, in welke combinaties, in welke ruimtes en in welke intensiteit je het terug laat komen. Ik hoop dat je er wat aan hebt! Lukt het bij jou nog steeds niet om dat interieur te ontwikkelen waar jij tot rust komt of loop je tegen dingen aan!? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag!

P.S. Deze blog is onderdeel van de serie ‘de do’s en don’ts van het HSP-proof inrichten van je huis’. Heb jij een suggestie of vraag (m.b.t. deze serie of een compleet andere vraag m.b.t. het creëren van rust in je huis), laat het ons weten! Dat kan via een reactie onder deze blog, via een mailtje (info@sereendesign.nl) of via een DM op instagram (sereen.design) en wie weet is de volgende blog speciaal geschreven voor jou!