De do’s en vooral don’ts voor een HSP-proof interieur (deel 3)

bed

By Esther Huisman

In deze blogserie nemen we je mee in onze gedachtegangen en adviezen met betrekking tot een interieur dat bij uitstek geschikt is voor hoog/prikkelgevoelige mensen. In dit derde deel staan we stil bij de dingen die je beter kunt voorkomen in jouw interieur en bij het inrichten van jouw inrichting

Hooggevoeligen zijn meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels die via hun zintuigen binnenkomen. Denk aan geur, geluid, reuk, tast en ook zicht. Vandaar dat hoe een ruimte visueel overkomt erg belangrijk is voor HSP’ers. Over het algemeen hebben HSP’ers baat bij een interieur dat dus niet teveel prikkels geeft, maar wel een interieur wat met prikkels in balans is. De afgelopen twee delen hebben we tips gegeven over do’s in jouw interieur wat betreft stoffen, materialen en kleuren. Deze blog ga ik het juist over de dingen hebben die je beter niet kunt doen.

1. Impulsieve aankopen zonder plan.

Sommige van ons zijn over het algemeen best gevoelig voor impuls aankopen. Als je dan iets ziet wat mooi is of fijn aanvoelt, ben je misschien gelijk geneigd om het te kopen, maar voor jouw interieur is dat niet handig om te doen. Vooral niet als je de rust en balans in jouw huis wilt behouden. Ga dus van te voren met een plan weg als je iets wilt kopen voor jouw interieur, met antwoorden op concrete vragen zoals: ‘Wat heb ik nodig? en ‘Wat past in mijn kleurenpalet?’, maar ook wat diepzinnigere vragen zoals: ‘Wat wil ik bereiken met mijn interieur/aankoop?’ en ‘Wat past bij mijn persoonlijke stijl?’.

2. Teveel accessoires of persoonlijke dingen:

Wij zeggen steeds dat juist accessoires en persoonlijke dingen jouw huis sfeer en gezelligheid geeft en dat is ook zo, maaaar overdrijf niet! Want hoe gezellig deze dingentjes ook zijn als het too much is, wordt het een (onbewuste) stoorzender en dat is juist weer niet wat wij willen. Bepaal daarom goed aan welke accessoires/persoonlijke dingen je echt waarde hecht en bewaar de rest goed in een doos of gooi of geef de spullen die je eigenlijk toch niet meer leuk vindt gewoon gelijk weg!

3. Drukke dingen op een te groot oppervlak:

Een druk behang of een drukke eyecatcher is natuurlijk hartstikke leuk, maar voorkom dat het te groot wordt. Dit zorgt er namelijk voor dat het dominant aanwezig is in je ruimte (ook op de dagen dat je dat ff niet kan hebben) en daarmee zul je het sneller zat zijn. Zorg daarom bijvoorbeeld dat je niet de hele muur met een druk behang beplakt, maar een klein stukje of de onderste of bovenste helft van de muur, waardoor je de andere helft in een rustige tint kunt schilderen. Zo wordt het drukke printje mooi gecompenseerd. Een ander leuk idee is: laat drukkere printjes die je leuk vindt juist terugkomen in jouw accessoires, denk bijvoorbeeld aan een lampenkap. Dan heb je toch textuur, kleur en een print in je kamer, maar zal het niet dominant aanwezig zijn. 

4. Grote lege muren in 1 kleur:

Voorkom in jouw huis grote lege oppervlakte van muur. Dit zorgt er namelijk voor dat de muren op je af komen en zorgt tegelijkertijd voor kilte in jouw huis. Dit kan een onbehaaglijk gevoel geven aan hsp’ers/prikkelgevoeligen. Zorg daarom dat er spullen zijn die jouw muur breken, denk aan meubels, zoals een kastje, een piano, een grote fauteuil, maar ook accessoires zoals schilderijen, wandkleden en (hang)planten, kunnen dat voorkomen.

5. Opbergspullen en rommeltjes in het zicht:

Om de rust te bewaren is het ook belangrijk dat spullen niet in het zicht zijn opgeborgen. Dit verstoord namelijk de rust. Zorg daarom dat alle spullen die je niet nodig hebt in jouw interieur zijn opgeborgen achter kastjes o.i.d. waar ze niet gezien worden. Een handige tip: gebruik loze ruimte, zoals onder je bed, ook als opbergruimte. Hiervoor zijn bedrollers heel erg handig! Dit zijn plastic lage dozen op wieltjes met een deksel erop, waar je dus spullen in kan doen en zo onder jouw bed kan rollen, ideaal! 

Dit waren een aantal don’ts voor je interieur als prikkelgevoelig persoon! Ik hoop dat jullie er wat aangehad hebben en als jullie nog meer tips hebben over dingen die je beter niet kunt doen in je interieur, laat het hier zeker weten!

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

P.S. Deze blog is onderdeel van de serie ‘de do’s en don’ts van het HSP-proof inrichten van je huis’. Heb jij een suggestie of vraag (m.b.t. deze serie of een compleet andere vraag m.b.t. het creëren van rust in je huis), laat het ons weten! Dat kan via een reactie onder deze blog, via een mailtje (info@sereendesign.nl) of via een DM op instagram (sereen.design) en wie weet is de volgende blog speciaal geschreven voor jou!