Orde en overzicht in huis en hoofd!

WhatsApp Image 2021-03-15 at 13.37.16

By Janneke Overduin-Schot

Hier kickt de nesteldrang de laatste tijd in. Ik moet zeggen dat ik het absoluut niet erg vind, want het geeft zo’n heerlijk Sereen resultaat. Daarnaast helpt het me om grote opruim- en (re)organiseer projecten op te pakken die ik al heel graag heel lang wilde doen: zoals het opruimen en ontspullen van de zolder, het minimaliseren en netjes indelen van onze kledingkast, het organiseren van de voorraadkast enzovoort!  

Opruim- en organiseerdrang

Allicht zullen velen van jullie ook wel de drang herkennen om je huis te ordenen en op te ruimen. Wanneer de spullen in je huis je onrustig maken, dan is dat een concreet teken dat je baat hebt bij ontspullen en (re)organiseren. Maar waar moet je beginnen en hoe pak je zoiets nu  aan? 

Marie Kondo

Velen van jullie zullen allicht bekend zijn met Marie Kondo, de Japanse organize-goeroe! Laatst zag ik een vlog van een minimalist die de hoogtepunten van de theorie van Kondo goed samenvat. Ik heb de belangrijkste punten overgenomen en wat toevoegingen gedaan en een stappenplan gemaakt, wat jullie hopelijk overzicht en structuur zal bieden bij het aanpakken van dit soort projecten. 

Opruimen, organiseren, ontspullen en minimaliseren

Allereerst is het goed om onderscheid te maken tussen vier termen die veel in deze context gebruikt worden: opruimen, organiseren, ontspullen en minimaliseren. 

Onder opruimen versta ik het ‘terugbrengen van items naar hun daarvoor bestemde plek‘. Dit is onderdeel van een dagelijkse of wekelijkse routine en kan pas wanneer je de ‘items een plek hebt toegewezen‘. Dit wordt verstaan onder organiserenOntspullen betekent zoveel als het ‘wegdoen van spullen die je niet meer gebruikt‘. Minimaliseren gaat nog een stap verder en gaat erom dat je ‘met zo min mogelijk items leeft‘. Je gaat hierbij letterlijk terug naar het minimale en broodnodige.

Wat is je doel? 

Wanneer jij je huis op orde wil maken is het dus belangrijk om allereerst stil te staan bij welke van deze vier methoden het beste aansluit. Het kan zijn dat je voor alle vier gaat, of dat je slechts één methode uitkiest. Om dat te kunnen besluiten is het belangrijk dat je eerst stil staat bij het doel wat je wilt bereiken. Een doel kan bijvoorbeeld zijn dat je altijd al hebt gedroomd van een inloopkast waarin alles netjes staat uitgestald, omdat je het oogstrelend vind als alles netjes in je kledingkast ligt. In dit geval maakt het niet zo zeer uit hoeveel kleding je hebt en is ontspullen of minimaliseren dus niet van belang, maar organiseren en opruimen wel. Het kan ook zijn dat de items in je voorraadkast steeds opstapelen omdat je geen goede plek hebt voor de items. In dit geval is organiseren dus van belang, maar zul je het daarmee niet redden – omdat er simpelweg niet genoeg plek is. In dit geval is extra plek creëren of ontspullen ook van belang. Wanneer je aan het einde van een werkdag onrustig wordt van rondslingerende items, dan is het belangrijk om een opruimroutine in te bouwen. Wanneer de rondslingerende items echter geen vaste plek hebben, is het ook belangrijk dat je voor die items een vaste plek creëert. Ten slotte kan het ook zo zijn dat je gewoon onrustig wordt van de hoeveelheid spullen in je huis en de keuzes die je daarbij elke dag moet maken (bijv. welke kleding draag ik; in welke vaas zet ik mijn bloemen en wat moet ik met al die boeken die ik eens heb gelezen en nu slechts voor de sier in mijn boekenkast staan). In dit geval is minimaliseren allicht wat voor jou! 

Eerst onstpullen, dan (re)organiseren

Als je kiest voor ontspullen (of minimaliseren), dan is het belangrijk dat je eerst alle items verzamelt waar je vanaf wilt, alvorens je een nieuwe indeling maakt. Dit om te voorkomen dat je een nieuwe plek creëert voor de items die ontoereikend is voor de hoeveelheid/grootte van de artikelen.

Per categorie of per ruimte

Kondo raadt ook aan om dit op basis van categorieën te doen, in plaats van ruimtes. Dus bijvoorbeeld de categorie ‘papierwerk’: eerst alle rondslingerende papieren, facturen, kaarten, notities en dergelijke verzamelen, en daarna beslissen wat je houden wilt en waar deze items een plek krijgen in huis. Dit om te voorkomen dat je later nog weer rondslingerende items tegenkomt, die je nog een plek moet geven, waar je bij het organiseren geen rekening mee had gehouden. 

Persoonlijk ben ik van mening dat wanneer je weet dat je items strict per ruimte gebruikt/houdt: zoals papierwerk in je kantoor en het gearchiveerde papierwerk op zolder, je dit ook per ruimte zou kunnen aanpakken. 

Wanneer je werkt per categorie dan raadt Kondo de volgende volgorde aan: 1. Kleding, 2. Boeken, 3. Papierwerk, 4. Overig, 5. Sentimentele items. De reden dat ze deze volgorde adviseert is vanwege de waarde die we over het algemeen toekennen aan deze items en het gemak waarmee we ze zullen wegdoen (waarbij de items op nummer 1 makkelijker zijn dan de items op nummer 5). 

Hierbij wil ik de kanttekening plaatsen dat dit per persoon verschillend zal zijn dus dat ik aanraadt om de categorieën in te delen op basis van jouw waarden. 

 Samen of alleen?

Omdat de waarde die je hecht aan een items kan verschillen per persoon, is het belangrijk dat je bij dit proces door je eigen spullen gaat en niet door de spullen van anderen (zoals je partner of kind). 

Tegelijkertijd is het belangrijk dat je de spullen die jij graag weg wilt doen, niet doorgeeft aan je partner of kind, omdat je op die manier de cyclus in stand zal houden. 

Geef items een thuis

Na het ontspullen is het van belang dat je de items die je wilt houden een vaste plek geeft. Kondo noemt dit ‘een thuis’. Dit bevordert de opruimroutine (omdat je niet meer zult hoeven nadenken, waar je de items terug moet leggen na gebruik). Bovendien is dit extra handig, wanneer je huishouden uit meer dan één persoon bestaat, omdat iedereen dan weet waar de items gepakt en teruggelegd kunnen worden.

Verticale indeling 

Wanneer je de spullen gaat reorganiseren, is het belangrijk dat je zo veel mogelijk een verticale indeling maakt. Hiermee bedoelt Kondo dat je zoveel mogelijk items opruimt, zonder deze te stapelen. Het gevaar bij het maken van stapels is namelijk, dat je een item van onderin de stapel nodig hebt en daarmee de stapel weer rommelig maakt. 

Dit heb ik toegepast op de lades in onze kledingkast. In plaats van ondergoed, sokken en riemen te stapelen, heb ik ze in organizers gedaan, waarbij we er van bovenaf bijkunnen. Super handig en het staat ook echt super strak! Je hebt ook gelijk een heel goed overzicht van de items die je hebt.

 

Sorteer

Als je de items gaat indelen, sorteer deze dan zoveel mogelijk. Kondo adviseert om te sorteren op kleur en lengte (van donker naar licht en van lang naar kort). Persoonlijk zou ik zeggen: sorteer op basis van jouw logica. Of dit nu seizoen, kleur of favoritisme is, zo lang het maar logisch is voor jou en een overzichtelijk geheel creëert. 

Nieuwe items gelijk naar hun nieuwe thuis

Mocht je nieuwe items aanschaffen, dan is het van belang dat je deze gelijk in gebruik neemt of op hun daarvoor bestemde plek in huis legt. 

Opruimroutine

Zorg verder voor een vast opruimroutine. Dagelijks en wekelijks. Bij de dagelijkse routine moet je denken aan het opruimen van je jas,  schoenen en tas zodra je thuis komt. Dit is een routine die de meeste mensen wel zullen hanteren. De inhoudt van je (hand)tas echter, blijft vaak in je tas. Kondo raadt aan om die items ook gelijk weer terug te brengen naar hun bestemde plek. Uiteraard, tenzij je zeker weet dat je die items de volgende dag weer zult gebruiken en tussendoor niet meer nodig zult hebben. 

Waardeer!

En last but not least: waardeer en geniet van je bezit! Ik moet toegeven dat dit mij persoonlijk meer gelukt is na het ontspullen en reorganiseren van ons huis, omdat ik nu achter de spullen sta die we nog in ons huis hebben. 

 

 Stappenplan 

Voorbereiding:

1. Wat is het doel?

2. Kies je methode: opruimen, organiseren, ontspullen en/of minimaliseren

Ontspullen:

3. Indien je wilt ontspullen, dan gaat dat vooraf aan organiseren. 

4. Ga te werk op basis van categorieën (bijv. kleding, boeken, papierwerk, persoonlijke verzorging, schoonmaakspullen, sentimentele items e.d.) i.p.v. per ruimte, tenzij je spullen alleen in een bepaalde ruimte gebruikt/houdt. 

5. Wanneer je per categorie werkt – begin dan bij de categorie die het minst van waarde is voor jou en waarbij je de items het makkelijkst kan wegdoen en eindig met de categorie die het meeste sentimentele waarde heeft. 

6. Maak de keuze voor de items die je wilt houden en/of wegdoen alleen voor jezelf en niet voor anderen (je partner of kinderen). Als het items betreft die jullie beide gebruiken, dan is het belangrijk om dit proces samen te doen. 

7. Geef spullen niet door binnen een gezin. Zo houdt je de cyclus in stand. 

Organiseren:

8. Geef elke item/categorie een vaste plek

9. Deel spullen zoveel mogelijk verticaal in i.p.v. te stapelen. Zo kun je er het beste bij, zonder het geheel weer ongeordend te maken.

10. Sorteer. Bijvoorbeeld op kleur en lengte (van donker naar licht, van lang naar kort). 

Opruimen:

11. Nieuwe items gelijk uitpakken en op de daarvoor bestemde plek leggen. 

12. Zorg voor een vaste opruimroutine. 

Tot slot:

13. Waardeer en geniet van je bezit!

Ik hoop dat deze tips je zullen helpen om orde en overzicht te creëeren in je huis en in je hoofd! Mocht je dit proces graag samen met ons aangaan, omdat je het alleen niet ziet zitten, dan kun je altijd contact met ons opnemen! 

79 Comments
  1. Hllo thede I amm soo glad I foound your weblog, I rdally fouhnd youu
    byy mistake, whyile I wass lookling oon Diggg forr soething else, Nonjetheless I amm hhere nnow annd woud juust
    likee tto sayy hank yyou forr a tremendfous posst aand a alll
    ropund enjoyable blog (I alsoo love thee theme/design), I don’t hwve tjme
    tto ggo through itt alll att thhe moent butt I hae bbookmarked iit aand also inclured yor RSS feeds, soo
    when I hhave tume I wikll bbe bac tto rezd more,Plrase ddo kesp uup thhe escellent b.

    My homepoage :: bet368.in/st-lucia-t10-blast-2022-cricket-tournament

  2. Quality articles is the important to be a focus for the viewers to pay a visit the web site, that’s what this website
    is providing.

  3. This is a topic that’s close to my heart… Best wishes!
    Exactly where are your contact details though?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.