Organiseren kun je leren

interior-of-children-bedroom-with-wooden-furniture-and-toys-3932930 (1)

By ESTHER HUISMAN

Een fenomeen wat tegenwoordig steeds populairder wordt, zijn de professional organizers. Dat zijn mensen die handvaten bieden om een netter en een georganiseerder huis te krijgen en te behouden.

Een fenomeen wat eigenlijk helemaal niet gek is als je kijkt naar de tijd, waarin wij nu leven. Een tijd waar alles op de tiende versnelling doordraait en een tijd waarin veel informatie snel op je afkomt door de vele social media kanalen, internet, nieuwssites et cetera. We krijgen gigantisch veel informatie om te verwerken in dat kleine brein van ons, hierdoor ontstaat er bij velen onrust of chaos in het hoofd en krijgt men steeds meer de behoefte om alles te ordenen (in je hoofd en in de omgeving om je heen). Want zolang er chaos is in je hoofd zal het in de omgeving om je heen, zoals je huis, ook een chaos zijn, maar andersom ook. Zodra er rommel is in je huis, zorgt dat er automatisch ook voor dat er chaos in je hoofd komt. Eigenlijk is dit dus een samenwerking van verschillende factoren en dit zorgt ervoor dat het onrustig blijft in jezelf. Met Sereen Design willen wij de rust en ruimte uitstralen die JIJ kunt creëren in huis, hoofd en hart. Hier wil ik vandaag over schrijven met behulp van het boek ‘Wat een bende’ van Linda Groen.

Waarschijnlijk herkennen veel van jullie wel het probleem dat je veel spullen hebt, maar te weinig opbergruimte. Maar… is dat wel zo? Uit eigen ervaring merkte ik dat ik veel spullen bewaarde, omdat ik dacht: ‘Misschien heb ik het later nog nodig of kan ik het later nog gebruiken.’ Om het vervolgens weer jaren weg te stoppen en het uiteindelijk toch weg te doen. Ik merkte dat ik er dus erg moeite mee had om spullen weg te doen. Linda Groen geeft hierover een goede tip in haar boek; ‘Koop een mooie doos en vul deze met spullen die je dierbaar zijn. Creëer zo je eigen persoonlijke herinneringendoos. Probeer daarnaast te bepalen of het bewaren van het item jou gelukkig(er) maakt”.

Vanuit hier kun je verder gaan: ‘’Bepaal waar jij het meeste last van hebt en begin daar met het opruimen en ordenen van spullen. Bedenk daarnaast ook wat voor jou opgeruimd betekent en ook wat haalbaar is voor jouw huishouden!’’ Een moeder met een paar kinderen zal het ongetwijfeld altijd rommeliger houden dan een persoon die in zijn eentje woont.

Ook een goede tip van Linda: ‘’Koop pas een kast als je weet wat er allemaal in opgeborgen moet worden. Orden dus eerst je spullen.’’ Zo kun je jouw kastgrootte dus afstemmen op de hoeveelheid spullen die je hebt en heb je minder snel last van het probleem dat je kast te klein is voor al je spullen. Zodra je de kast hebt, kun je beginnen met inrichten. Een handige tip hierbij, vanuit eigen ervaring, is: Leg dezelfde soort spullen bij elkaar op één plek of stop ze in opbergdozen en label deze. Ook is het belangrijk om een vaste plek voor dingen te hebben. Zo raak je spullen minder vaak kwijt (iets wat mij regelmatig overkomt). Zorg er dus ook voor dat je die spullen op DE vaste plek blijft terug leggen, zodat het in je systeem gaat zitten en het een gewoonte wordt.

Linda Groen geeft in haar boek ‘’Wat een bende’’ nog een tip als je jouw spullen liever niet wilt labelen. ‘’Maak dan gebruik van verschillende kleuren of vormen, voor als je visueel bent ingesteld”. Bijvoorbeeld een lichtroze potje voor de suiker en een wit potje voor de koffie. Let hierbij natuurlijk wel op de kleurstellingen, dat die matchen bij jouw interieur!😉

Dit is volgens ons een goed begin en een goede basis om je huis georganiseerder te maken. Dit zijn de simpele basistips. In volgende blogs wil ik er concreter op ingaan met betrekking tot bepaalde ruimtes in je huis en ook hoe je een ordenklus stap voor stap kunt aanpakken!

Heb jij ook nog tips? Laat ze hieronder weten!

Bronvermelding

Groen, Linda. ‘Wat een bende!’ oorzaken en oplossingen. Boom.