Overprikkeld door de warmte. Hoe creëer je een koele plek voor de zomerdagen?

nicole-geri-qD0gMoDd_jI-unsplash

By Janneke Overduin-Schot

Vind jij je de afgelopen dagen snel iets ‘te veel’? Heb je het liefst niet dat iemand je aanraakt, of teveel van je vraagt? Dan is de kans groot dat je overprikkeld bent door het warme weer. 

Veel prikkelgevoeligen zullen dat herkennen. Als prikkelgevoelige ben je meer dan gemiddeld gevoelig voor waarneming via je zintuigen (zicht, reuk, smaak, gehoor, tast). Degenen die hooggevoelig zijn op het laatste vlak zullen ook gevoelig zijn voor temperatuur. In dat geval kan het warme weer je onbewust erg in beslag nemen, en veel energie vreten. 

Misschien merk je wel dat je snel uit je loot bent, lusteloos of erg prikkelbaar. Dat kunnen gevolgen zijn van overprikkeling. Maar wat kun je er tegen doen?

Een hele concrete tip voor overprikkeling door het warme weer is: schaf een plafondwaaier aan. Zo kun je de temperatuur goed reguleren, en zorg je ervoor dat je voldoende nachtrust krijgt. Het voordeel van een plafondwaaier boven een airco of ventilator is dat de meeste plafondwaaiers weinig tot geen geluid maken. Voor degene die hooggevoelig zijn op gehoor dus een extra pré!  

 

Daarnaast is het belangrijk dat je op deze warme dagen, minder van jezelf verwacht. Accepteer dat de warmte een intense prikkel geeft, waar je brein druk mee is. 

En last – but nog least 😀 Zorg dat je jezelf lekker verwent met koude lekkernijen of een douche (of gewoon een koud voetenbadje, terwijl je bijv. aan het werk bent op je laptop). Win-Win!

Heb jij nog meer tips? Laat het ons weten via de comments!