

By JANNEKE OVERDUIN-SCHOT
Er is meer een meer aandacht voor de manier waarop prikkelgevoeligen de wereld beleven, en de wijze waarop zij de prikkels verwerken. Er bestaat een consensus over het feit dat voor prikkelgevoeligen dingen soms ‘te veel’ zijn.
Vandaar ook dat waarschijnlijk de gedachte is ontstaan dat een prikkelproof interieur ‘clean’ moet zijn. Niet ‘te veel’. En hier zit dan ook een kern van waarheid in. Prikkelgevoeligen zijn namelijk snel afgeleid. Dus wil je opperste concentratie bereiken, dan moet je niet ‘te veel’ in een ruimte plaatsen.
Maar prikkelgevoeligen hebben ook een plek nodig om de prikkels te verwerken en tot rust te komen – ook wel bekend onder de term ‘aarden’. Hiervoor is het belangrijk dat je op een plek bent waar je je ‘geborgen’ voelt.
Dit gedicht heb ik gekregen van een 11-jarig prikkelgevoelig meisje. Zij heeft erg mooi verwoord hoe zij de wereld beleeft en wat voor haar helpt:
Soms krijg ik prikkels op me af
Dat is soms ook gewoon in de klas
Dan zonder ik me – in mezelf – af
Maar krijg ik ineens straf. WHY?
Soms ben ik ook heel moe
Heel moe van al die prikkels
Maar dan wil ik niet naar bed toe
Ik wil gewoon iemand die mij begrijpt
Snap je dat?
Ik verschuil me niet achter ADD
Maar ‘k heb ’t er wel over, want het is oké
En ’t is dan o zo fijn
Als iemand ’t respecteert als je alleen wil zijn.
De terugtrekplek
De kern is dus dat een prikkelgevoelige overdag door gewoon mee te draaien in de maatschappij veel prikkels binnen krijgt. Doordat de prikkelverwerking langzamer en intensiever gaat dan bij de gemiddelde mens, is dit erg vermoeiend.
Daarom is een ‘thuis’ – waar je kan ontprikkelen – zo belangrijk. Zoals ze zo mooi omschrijft in de laatste strofe, helpt het haar op dat soort momenten om alleen te zijn. Als je in een huis woont met meerdere mensen kan dit soms een uitdaging zijn. Daarom ben ik een groot voorstander van het creëeren van een ‘terugtrekplek’.
Voor mij persoonlijk werkt een kleine ruimte voor de terugtrekplek beter dan een grote ruimte. In een grote ruimte voel ik me snel verloren – en dat maakt me onrustig, waardoor ik dus niet kan ‘aarden’. Daarom ben ik persoonlijk groot fan van het creëeren van ‘nooks’. Oftewel – kleine plekjes in huis, waar je jezelf even lekker terug kan trekken – een boek kan lezen – een kopje thee drinken – of gewoon… dagdromen.




” Daarom ben ik persoonlijk groot fan van het creëeren van ‘nooks’. Oftewel – kleine plekjes in huis, waar je jezelf even lekker terug kan trekken – een boek kan lezen – een kopje thee drinken – of gewoon… dagdromen.“
Rommel
Daarnaast is het belangrijk dat – als je een prikkelvolle dag heb gehad – je thuis niet ook nog eens overweldigd wordt door teveel prikkels. Eén van die prikkels is: rommel. Daarom is het in een prikkelproof interieur essentieel dat er genoeg opbergruimte is voor rommel. Persoonlijk heb ik een speciale mand en la vrij, voor het geval ik mezelf snel van alle prulletjes wil ontdoen. Op mijn opruimdag – of wanneer ik weer een buffer heb – ruim ik deze la en mand dan weer leeg. Zo houdt ik altijd een plekje vrij, om in no-time een prikkelproof interieur te kunnen creëeren.

” Persoonlijk heb ik een speciale mand en la vrij, voor het geval ik mezelf snel van alle prulletjes wil ontdoen. Op mijn opruimdag – of wanneer ik weer een buffer heb – ruim ik deze la en mand dan weer leeg. Zo houdt ik altijd een plekje vrij, om in no-time een prikkelproof interieur te kunnen creëeren. “
Maar hoe kleed je zo’n prikkelproof interieur nu aan?
Hierbij is het belangrijk om in gedachten te houden, waar de ruimte voor bedoelt is. Is het een studieruimte? Dan is een ‘clean’ look geen enkel probleem. Alhoewel ik persoonlijk dus ook erg onrustig kan worden door een té kale ruimte of een té harde stoel, en dit helpt me dan niet om te concentreren. Dus ook hierin is het belangrijk om navraag te doen – wat maakt jóú comfortabel – en wat zorgt ervoor dat jíj het beste kan concentreren.
Gaat het om de terugtrekplek – dan is het creëeren van een ‘geborgen’ gevoel erg belangrijk – om te kunnen ‘aarden’. Dus in dit geval is de aankleding erg belangrijk. Ook hierin weer, staat de mening van de prikkelgevoelige voorop. Welke kleur doet je ontspannen, welke stoffen vind je comfortabel, wat moet er zich in de terugtrekplek bevinden? En ga zo maar door. Voor mij is er maar één hoofdregel – de ruimte moet in harmonie zijn. Dus geen materialen of kleuren die clashen. Want ook dat zorgt weer voor een onrustig gevoel, en is daarmee niet bevorderend voor het tot rust komen.
Uniciteit
Het is goed om te onthouden dat elke prikkelgevoelige weer andere ‘triggers’ heeft en zijn unieke dingen.
Bovenstaande dingen zijn echter dingen die ik vaker heb gehoord van andere prikkelgevoeligen. Vandaar dat ik deze als leiddraad aanhoudt voor een prikkelproof interieur.
Maar belangrijk om te onthouden is dat wij altijd zullen meedenken in wat voor joú werkt!
Heb jij nog iets anders wat voor jou goed werkt om te ontprikkelen? Voel je vrij om dat te delen hieronder! We zijn erg benieuwd!