Sereen voorbereiden op de komst van je kindje (1) – creëer overzicht

paico-oficial-7jFMs5vzsSQ-unsplash

By Janneke Overduin-Schot

Zoals de meesten van jullie zullen weten ben ik in verwachting van ons eerste kindje. Persoonlijk ervaar ik dat er veel komt kijken bij een zwangerschap. Praktisch gezien, zoals bijvoorbeeld de vraag: “Wat moet je aanschaffen en regelen?”. Maar ook mentaal en emotioneel gezien: “Hoe gaat dit ons leven veranderen? of “Hoe gaat dit mij als persoon veranderen?”. Als HSP-er, voelde ik me bij tijden overspoeld door alle informatie en onzekerheid. Deze blog is een persoonlijke uiteenzetting van wat mij als prikkelgevoelige heeft geholpen. 

Het hielp mij om te midden van al deze informatie en onzekerheid overzicht te creëren. Zo heb ik allemaal lijstjes gemaakt (nadat het nieuws eenmaal geland was;)). 

Ik creëerde de volgende lijstjes (sommigen op papier, maar de meeste in mijn mobiel, in de app Google Keep).

1. Babynamen

Voor dit lijstje gebruikte ik alleen de app ‘Zwitsal’. Hier kun je simpelweg namen ‘swipen’ (en eventueel selecteren op gender). Je kan ook zelf namen toevoegen aan je lijstje. Uiteindelijk krijg je dan een lijstje met je favoriete namen. 

Je kan natuurlijk ook gewoon een ouderwets babynamenboek gebruiken. Net wat je fijn vind! 

2. Babyuitzet

Dan komt het grootste lijstje, namelijk: ‘Wat heb je allemaal nodig bij de komst van je (eerste) kindje’. Ik vond dit het meest lastige onderdeel, omdat hier zoveel verschillende lijstjes van te vinden zijn. Het ene lijstje is allesomvattend, de ander zo minimaal mogelijk. En dan bleef ik met de vraag zitten: ‘wat is nu echt nodig?’. Uiteraard, is dit ook erg persoonlijk en afhankelijk van je eigen voorkeuren. 

Babyuitzet bepalen op basis van jouw waarden

Wat mij erg hielp was om te bepalen welke waarden voor mij van belang zijn. Zo kwam ik tot de conclusie dat ‘geborgenheid/warmte‘, ‘esthetica‘ ‘prakticiteit’ en ‘ordelijkheid‘ erg belangrijk zijn. Nu zijn dit hele abstracte termen, maar concreet wil dat zeggen dat ik een geborgen/warme plek voor ons kindje wil creëren, het belangrijk vind dat de babyuitzet er mooi uit ziet en dat de babykamer ordelijk is ingedeeld en dat ik niet teveel spullen wil aanschaffen die in de weg zouden komen te staan. Op basis van deze waarden kwam ik tot mijn eigen babyuitzetlijstje. Dit is wat er op mijn lijstje stond (laat je vooral inspireren, maar er niet door leiden, tenzij jouw waarden precies overeenkomen met de mijne!). 

Meubels:

 • Wieg / Ledikant

Voor dit item zie je al dat mijn persoonlijke waarden erg meespelen in de keuze voor de uitzet. Ik vond het belangrijk om ons kindje de eerste maanden de geborgenheid van een wieg te kunnen bieden. Wij kozen daarom voor een mozesmandje voor op de babykamer en een co-sleeper voor aan ons bed. Uiteraard zal het in dit geval na een aantal maanden naar een ledikantje moeten, omdat het uit de wieg groeit. Maar om nu gelijk al een ledikant aan te schaffen, dat streek weer in tegen mijn drang naar overzicht/minimalisme. 

 • Box 
Dit is de reden dat we de ledikant voorlopig als box gebruiken. Wij gebruiken hiervoor de Stokke Sleepi. Dit is een meegroei-meubel, wat je kan uitbreiden van wieg tot peuterbed. Het is ovaal, en past daarmee perfect in onze kleine woonkamer. 
 •  Kinderstoel

Natuurlijk heb je deze nog niet gelijk nodig 😉 Ik heb er één gekregen, dus bij ons staat hij vast klaar! Het helpt mij wel te weten dat ik in ieder geval niet meer hoef te bedenken wat we eventueel na enkele maanden nog nodig zouden hebben aan meubels.

 • Verschoonmeubel / Commode 
De commode is een niet geheel onbelangrijk onderdeel. Hier zul je aan het begin vele minuutjes doorbrengen, dus zorg dat het een meubel is met een prettige werkhoogte voor jou. 
 • Meubel om kleertjes in op te bergen
Voor de kleertjes kan je een kast aanschaffen, of simpelweg een kledingrekje. Persoonlijk koos ik voor het laatste in combinatie met de inbouwkast rondom onze commode (zie project babykamer), waar ik dozen in kan opbergen waar ik de rompertjes, luiers e.d. in kan doen.
 • Babybadje 

Er wordt gezegd dat het ‘badderen’ een genietmoment is voor zowel moeder als kind. Kies daarom een badje waarbij je dit jouws inziens het beste kan ervaren. Sommigen zullen voor een tummytub kiezen, anderen voor een gewoon badje. Ik koos voor het laatste, omdat ik voor mijn gevoel op die manier het meeste contact kan maken met ons kindje tijdens dit moment en er zo het meest van kan genieten!

 • Wippertje of babyzitzak

Dit is optioneel, maar persoonlijk vond ik het wel fijn om nog iets extra’s te hebben waar ik de kleine in zou kunnen leggen (los van de box en de wieg), maar ik vond het wel belangrijk dat dit item niet in de weg zou komen te staan. Zodoende schafte ik een Doomoo aan. Dit is eigenlijk een babyzitzak. Er zit een tuigje bij, waardoor je de baby er veilig in kan leggen. De Doomoo kun je op de grond, op de bank of zelfs gewoon in de box zetten. Zodoende staat hij niet in de weg in ons kleine huis. 

Voor onderweg:

 • Maxicosi

Uiteraard is het veilig vervoeren van je baby onderweg belangrijk. Sterker nog, wil je je baby vervoeren in de auto, dan is een autostoel of maxicosi vereist. Wij kozen daarnaast voor een isofix-aansluiting in onze auto, zodat we de maxi-cosi makkelijk in en uit kunnen klikken en we niet hoeven te stoeien met de gordel!

 • Kinderwagen

Voor de kinderwagen kozen wij een kinderwagen die soepel rijdt, klein op te klappen is en bovendien in hoogte te verstellen is (vanwege het lengte verschil tussen mijn partner en mij) :). 

 • Draagdoek

Uiteraard is deze optie ook optioneel, maar mij lijkt het heerlijk om ons kindje in de eerste maanden zoveel mogelijk op mijn borst te dragen en zo geborgenheid en warmte te kunnen bieden. Daarom koos ik voor een draagdoek van een zachte stevige stof, waardoor het helemaal om het lijfje vormt, en voor mij hopenlijk aanvoelt als een tweede kledingstuk. 

Babykamer accessoires:
 • Bedhemeltje 

Een hemeltje boven de wieg vind ik typisch zo’n item wat niet vereist is, maar wat ik wel altijd erg leuk vind staan en wat voor mijn gevoel ook extra geborgenheid geeft aan de babykamer. Ik koos voor een bedhemeltje van Jollein in de kleur Nougat (zie project babykamer). 

 • Vloerkleed

Een vloerkleed geeft de babykamer ook net wat meer warmte. Ik koos voor een superzacht fluffy vloerkleed (zie project babykamer).

 • Aankleedkussen

Een aankleedkussen kan natuurlijk niet ontbreken. Je kan er voor kiezen om een plastic kussen te doen wat je kan afnemen, of daar een stoffen hoes omheen die je kan uitwassen. Persoonlijk koos ik voor het laatste, omdat het net wat warmer en zachter ligt voor de kleine. 

 

 Verzorging:

 • Luiers 
Voor de luiers heb ik een pak gekocht in maatje 0. Maar omdat het goed kan zijn dat de baby na enkele dagen al beter maatje 1 past, heb ik er niet teveel van gekocht (met het idee dat ik deze makkelijk kan bijkopen bij de drogist). 
 • Billendoekjes

Wat betreft de billendoekjes vind ik het belangrijk dat deze lekker ruiken en zacht zijn voor het huidje, terwijl ze tegelijkertijd niet te prijzig zijn (omdat er zoveel doorheen gaan). Om eerlijk te zijn, ben ik hierin nog op zoek naar een geschikt merk. Iemand tips?

 • Hydrofiele washandjes en doeken
Ook hierbij vind ik het belangrijk dat de washandjes en doeken lekker zacht aanvoelen. Daarnaast heb ik gekozen voor een neutrale kleur, zodat ik ze eventueel makkelijk allemaal bij elkaar kan wassen. 
 • Spuugdoekjes / Slabbetjes
Ik kreeg de tip dat je van spuugdoekjes niet genoeg kan hebben ;). Dat geloof ik maar al te graag. Uiteindelijk heb ik er 12 aangeschaft en nog wat kleine slabbetjes. Geen idee of dat ‘genoeg’ is, maar we gaan het zien! ;). 
 • Babykruik
De verloskundige gaf aan dat het van belang is om aluminium babykruiken te hebben (met kruikzak), omdat deze snel warm zijn en lang warm blijven en zo je kindje indien nodig goed warm kunnen houden. Ik heb er twee kunnen lenen. 
 • Haarborsteltje en kam

Dit is zoiets waar ik ook zo lekker naar uit kan kijken. Na het badderen de haartjes kammen en een lekkere haarolie indoen ;). Tegenwoordig zie je veel prachtige houten borstels en kammen. Ze ogen erg sereen;), alleen ik kan me voorstellen dat ze minder makkelijk schoon te maken zijn. Hierbij is het even een afweging maken tussen practiciteit en esthetica ;). 

 • Speen
Een speentje is natuurlijk ook optioneel. Niet iedereen kiest hiervoor. Ik heb er inmiddels 3 gehad, dus ik vind dat voor nu wel voldoende. Omdat ik ze gehad heb, heb ik me dus niet echt verdiept in wat het beste model zou zijn. Maar mocht je daar veel over weten, laat dat dat gerust weten in de comments! 🙂
 • Flesje
Uiteraard weet ik niet of jullie borst- of flesvoeding willen geven, maar ook als je borstvoeding geeft is het handig om een flesje te hebben liggen om zo eventueel afgekolfde melk te kunnen laten geven, wanneer jij het niet kan. Ik heb de Philips Avent Anti-Colic gehad. Deze fles schijnt de klachten bij reflux of darmkrampjes te verminderen. 
 

Beddengoed

Hiervan kocht ik veel via MamaLoes in de kleuren beige, camel en wit. 

 • (Wollen of katoenen) deken – 2 stuks
 • Katoenen lakentjes – 3 stuks
 • Moltons – 3 stuks
 • Molton onderleggers – 2 stuks
 • Hoeslakens – 3 stuks
 • Matrasje (minimaal 8 cm dik)
De aantal verschillen een beetje hoe vaak je een wasje wilt draaien.
 

Kleding:

Hierover zal ik binnenkort een speciale blog schrijven, omdat dit een veelomvattend item is, waar veel over te zeggen valt! 😉

 

3. Bevalling

Wat betreft de voorbereiding op de bevalling is het belangrijk om even bij de kraamzorg na te vragen wat je hiervoor nodig hebt. Vaak voldoet een kraampakket (wat je meestal gewoon kan aanvragen via je verzekering).  Soms heb je nog iets extra’s nodig (ook afhankelijk van je eigen wensen). 

4. Nesteldrang

Tenslotte ervoer ik op een gegeven moment de drang om te nestelen en alles netjes en in orde te maken. Ook hiervoor heb ik een lijstje gemaakt met wat ik aan wilde pakken, voordat de baby er is. Persoonlijk zat de behoefte bij mij vooral in het minimaliseren (wegdoen van alle overbodige dingen in huis), en ordenen van de dingen die ik wilde houden. Nu ik de laatste weken in ga, ervaar ik ook de behoefte ons huis lekker schoon te maken. Maar ik kan me voorstellen dat dit ook weer per persoon verschillend is. Wat me wel erg hielp was om hiervoor een lijstje aan te maken en lekker af te strepen wanneer het me gelukt was! Zo was het uit mijn hoofd en ervoer ik een succesgevoel wanneer ik een project had afgerond.

Dit is de eerste blog in de serie: ‘Sereen voorbereiden op de komst van je kindje’. Er volgen nog 3 blogs met als thema 2)Kledinguitzet; 3)Babykamer; 4)Ontspanning. 

Mocht je tips hebben of een reactie willen geven, laat het gerust weten in de comments!

 

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.