Sereen voorbereiden op de komst van je kindje (2) – kleertjes

Neutrale-babycloset

By Janneke Overduin-Schot

 

In de voorgaande blog heb ik uitgelegd dat ik het hele proces van het aanschaffen van de babyuitzet bij tijden nogal overwhelming en onoverzichtelijk vond. Waar ik dat helemaal bij ervoer, was de aanschaf van de babykleertjes.

De reden hiervan is dat hoelang je baby een bepaalde maat draagt, van te voren niet te zeggen is. Sommige baby’s dragen bij de geboorte maat 50 en passen hier minstens een maand in, anderen slechts een week. Daarnaast is de ene maat 50 helaas de andere niet. Er zijn namelijk merken die klein, gemiddeld en groot vallen. Dus ja, hoe weet je nu of jij straks genoeg kleertjes op voorraad hebt die jouw kleine past?

Capsule Closet

Een oplossing is misschien gewoon heel veel items aanschaffen in maat 50 en 56, dan zit je altijd goed. Maar dit voelt voor mij als ‘bewuste minimalist’ niet goed. Bij mij zit het zo, dat wanneer ik dingen aanschaf, ik volledig achter het item wil staan en het item op waarde wil schatten. Het principe van een capsule closet dus. Ik wil eigenlijk dat er alleen maar tienen in mijn kast hangen, die ik graag draag en die van goede kwaliteit zijn, zodat ik ook niet veel nodig heb, maar genoeg heb aan een paar kwalitatieve en mooie items, waar ik intens van kan genieten. Zo wordt elke dag aankleden alleen al een feestje! 

Babykwijl

Is dit principe realistisch bij een baby die kwijlt en weleens naast of door de luier de behoefte doet, waardoor je er niet aan ontkomt om meermaals per dag te verschonen? Tsja, honestly geen idee. Maar ik verwacht ergens van wel. Het principe van een capsule closet is namelijk (naast dat je alleen items aanschaft waar je helemaal tevreden over bent), ook dat je items aanschaft die onderling goed te mixen en matchen zijn, waardoor je meerdere outfits kan maken van losse items. Dit principe is alleen maar erg handig bij een kwijlende baby, waarbij bijv. alleen het truitje vervangen moet worden en niet het broekje. 

Sereen kleurenpalet

Om een goede capsule closet voor je kleine samen te stellen, waarbij je makkelijk kan mixen en matchen is het belangrijk om een specifiek kleurenpalet te kiezen. Ik heb vooral gekozen voor crème en beigetinten, omdat ik dit zo zoet vind staan bij een kleine en omdat dit lekker sereen en genderneutraal is :). 

Duurzaamheid

Omdat een capsule closet ook gaat over het aanschaffen van enkel items waar je verliefd op ben, heb ik de toevlucht genomen tot Vinted ;). Want… kwalitatieve en mooie babykleertjes zijn al snel enorm duur. Op Vinted kon ik echter veel kwalitatieve items (van mooie merken als Zara, Mango, Hvid, Dilling, Ziloen etc.) tegen een lage prijs aanschaffen, wetende dat ik deze ook weer voor een redelijke prijs kan verkopen wanneer de kleine ze niet draagt. Daarnaast vond ik het in deze tijd van lockdown haast makkelijker en sneller, om op die manier de babykleren te shoppen, dan deze aan te schaffen via een fysieke winkel.  

Overzicht in je kledingkast middels app 
Omdat ik de kleertjes veelal opberg in dozen (per categorie), vond ik het lastig om het overzicht te bewaren over welke kleding ik had aangeschaft. In het begin deed ik elke keer alle dozen open, en haalde ik alle kleertjes eruit en ging ik op de commode combinaties maken, om te kijken hoeveel combinaties ik nu zou kunnen maken in een bepaalde maat. Alleen, zodra ik de kleertjes weer terug had gedaan was ik het haast al weer vergeten. 


De app Closet+ (non-spon, ik ben gewoon heel enthousiast!;)), was voor mij echt dé uitkomst. I
n deze app kan je foto’s toevoegen van alle items in je kledingkast, en hier labels aanhangen (van bijv. maat/kleur of seizoen). Vervolgens kan je per label kijken wat je in je kast hebt hangen, en kan je outfits opslaan. Je kan zelfs nog aangeven hoeveel je hebt betaald voor het item (makkelijk als je het dus weer door wil verkopen), en op welke dagen je het hebt gedragen (makkelijk als je wilt nagaan hoe favoriet het item was). 

Ideaal voor de babykleertjes, maar je kan het net zo goed gebruiken voor je eigen kledingkast. Persoonlijk merk ik dat ik het echter minder nodig heb bij mijn eigen kledingkast, omdat ik daar duidelijk overzicht heb. Maar bij de kast van de kleine minder, vanwege al die verschillende maatjes. 

Het werkt mega simpel. Je begint met het toevoegen van een item. Hiervoor klik je op ‘new item’ en maak je een foto van het item. Vervolgens voeg je een titel toe, een omschrijving van het item, en kun je ‘tags’ toevoegen. Bijvoorbeeld: maat X, of voor welk seizoen het is (ik heb dit zelf onderverdeeld in ‘luchtig’ en ‘warm’), of de kleur(en) van het item. 

Bijvoorbeeld. Bij het toevoegen van dit blousje, maak ik de tags: ‘maat 50’, ‘luchtig’, en ‘wit’.

Vervolgens kan ik dit blousje combineren met andere items, bijvoorbeeld met een legging. Ik heb twee leggings in dezelfde maat en van hetzelfde merk die ik hier goed bij vind passen. Dus ik maak een outfit-optie aan door de foto van die leggins te selecteren en de foto van het blousje. En vervolgens kan ik hier weer ‘tags’ aan toevoegen. 

En hier komt wat mij betreft het gedeelte waardoor ik zoveel overzicht heb. Nu kan ik puur een tag (bijv. maat, seizoen of kleur) of categorie (‘blousje’/’legging’ etc.) selecteren en kijken wat ik in die categorie heb. 

 Ik ben benieuwd of jullie deze app ook (zouden) gebruiken en hoe jullie omgaan met het samenstellen van je kledingkast of de kledingkast van je kleine. Laat het weten via een DM op insta, in reactie op de post of hier in de comments!

36 Comments
  1. The Ultimate Glossary For Terms Related To Accident Injury
    Attorney accident attorney michigan (Opal)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.