Stap voor stap naar een georganiseerder huis

IMG-20200618-WA0000

By ESTHER HUISMAN

 ‘’Wanneer je elke maand op een vast moment een taak afhandelt, verandert een vaardigheid/gedrag in een gewoonte, omdat je het regelmatig doet, waardoor het in je systeem sluipt.’’

De vorige keer heb ik je de belangrijke basisstappen laten zien volgens ons, hoe je nu kunt beginnen om jouw huis tot een geordend huis te maken! Dit heb ik aan de van het boek ‘Wat een bende’ van Linda Groen. Deze keer wil ik hier dieper op in gaan en wil ik je handvaten bieden hoe je nu van een concreet stappenplan om je huis te organiseren een echt georganiseerd huis krijgt! Deze keer doe ik dat ook nog aan de hand van het boek ‘Wat een bende’ van Linda Groen.

Misschien is het wel zo dat je de vorige blog hebt gelezen en denkt: ‘Fijn dat ik nu de basistips weet, maar hoe ga ik het nu concreet maken!?’ nou, daar wil ik je vandaag handvaten voor geven, om een ordenklus in behaalbare delen op te delen. Een tip die Linda in haar boek geeft en goed is om te onthouden is: ‘’Ruim stap voor stap op, niet alles hoeft in één keer” Zo leg je de lat wat minder hoog voor je, voel je waarschijnlijk minder druk en is de drempel om daadwerkelijk te beginnen met ordenen minder hoog, waardoor je er eerder aan zult beginnen.’’

Om dit concreet te maken heb ik hier voor je een stappenplan wat uit zes stappen bestaat:

 

1. Wat wil ik opruimen?

Bijvoorbeeld de slaapkamer.

2. Waarom?

Ik wordt onrustig van de rommel, en wil dat ik makkelijker op kan ruimen zonder er al te veel bij hoeven na te denken.

3. Wat is mijn einddoel?

Vaste opbergplekken en rust in mijn hoofd.

4. Wanneer wil ik dit bereiken?

Morgenavond.

5. Wat moet ik daar voor doen

Voor elk item een aparte doos aanschaffen en de rondslingerende items daarin opbergen.

6. Wanneer ga ik dit doen?

Vanavond ga ik vast plek maken in mijn kast.

 

Dit is een goed voorbeeld van een stappenplan om je doel, een ruimte te ordenen echt concreet te maken en ook om jezelf meer motivatie te geven, omdat je er al bewust mee bezig bent. Onthoud wel, ook iets wat Linda Groen in haar boek zegt: ‘’Lukt het je niet alleen, vraag dan om hulp!’’

Nog een paar tips vanuit het boek van Linda Groen, die mij persoonlijk ook erg helpen zijn: ‘’Wanneer je elke maand op een vast moment een taak afhandelt, verandert een vaardigheid/gedrag in een gewoonte, omdat je het regelmatig doet, waardoor het in je systeem sluipt.’’ Probeer daarom in je huishouden zoveel mogelijk gewoontes aan te leren. Dit zorgt ervoor dat het logisch is om te doen en het ook niet meer een heel groot ding wordt waar je, je heel erg toe moet zetten. Tuurlijk de eerste paar keer kan het best een struggle zijn om je ertoe te zetten, maar je zult merken dat naarmate de tijd vordert het steeds beter zult gaan! Iets wat ook er helpt, is: ‘’Zet duidelijk op opbergdozen wat erin zit. Dit is handig, omdat andere in jouw huishouden dat weten waar ze hun rommel op moeten bergen, maar het helpt jezelf ook. Het zet je brein als het ware op een automatische piloot als je gaat opruimen, in plaats van dat je telkens moet nadenken waar het ook alweer opgeborgen moest worden. Zo maak je van gedrag een gewoonte.’’

Dit waren mijn tips en handvaten, die ik vandaag aan jullie wil geven. Ik hoop dat het jullie ook echt gaat helpen om een concreet stappenplan om te zetten om het in je huis en dus tegelijkertijd ook in je hoofd en hart rustiger te maken! En om dit met zijn allen in ons systeem te krijgen en elkaar ook zo te motiveren, want als wij met zijn allen doen, zullen wij meer motivatie hebben, omdat je weet dat je niet de enige bent!

Heel erg bedankt voor het lezen en graag tot de volgende keer!

Bronvermelding

Groen, Linda. ‘Wat een bende!’ oorzaken en oplossingen. Boom.