Terug naar de basis

IMG_8432

By JANNEKE OVERDUIN-SCHOT

Afgelopen week las ik een boek dat mij raakte! Het heet “wat ik houden wil”, van Anne Marije Baars. Zij liet mij inzien wat het belang is van authenticiteit uitstralen – in het echte leven en op social media, maar verassend genoeg, ook middels je interieur! Deze blog is hieraan gewijd en laat je zien hoe dit hand in hand kan gaan met minimalisme. 

Tijd voor minder. Minimalisme is een interieurstroming die al jaren lang bestaat, maar die de laatste jaren in geliefdheid lijkt te groeien. En dat komt niet uit de lucht vallen. Anne Marije, die zelf de diagnose autisme heeft, verteld in haar boek: “Het blijkt dat veel mensen zich in autisten herkennen. In onze behoefte aan zekerheid, voorspelbaarheid en rust. En ik denk dat het feit dat de vraag daarnaar toeneemt, laat zien dat we steeds meer moeten dealen met een tekort ervan. Dat de prikkels die we krijgen gedurende de dag ons steeds meer overweldigen. Misschien is het dan tijd voor verandering. Voor wat ‘minder’.”

Missie. Vanuit deze drive ben ik Sereen Design gestart. Rust creëeren in huis en van je huis een thuis maken waar je bij kan komen van alle prikkels die je die dag hebt meegekregen. Ik vond het een verademing te lezen dat er iemand is die die behoefte herkent en vanuit die behoefte haar interieur (en leefwijze) onder handen heeft genomen.

Casual, Pretty, Party. Zo legt Anne Marije bijvoorbeeld uit hoe ze haar huis aanpakte, om in spullen te minderen in huis. “Ik heb nu een kast met kleding die past, zonder gebreken en in kleuren en modellen die mij flatteren.” Zelf ben ik ook door mijn kledingkast gegaan. Alles wat nog wel in mijn kast hing, maar niet meer echt ‘mij’ uitstraalde, heb ik naar de kringloopwinkel gebracht. (En ook alles wat ik niet meer paste of wat simpelweg versleten was). Daarna heb ik mijn kleding geordend op ‘Zit-heerlijk-lekker-makkelijk-outfitje, oftwel ‘Casual’, ‘Staat-mooi-maar-zit-gemakkelijk-genoeg-om-op-een-alledaagse-dag-te-dragen-outfitje’, oftwel ‘Pretty’ en ‘Staat-erg-chique-of-feestelijk-maar-is-een-crime-om-te-dragen-.. of, nou ja, misschien gewoon-te-duur-daarvoor-outfitje’, oftwel ‘Party’. Per categorie mocht ik slechts een aantal outfits overhouden (‘want zoveel kleding heb je echt niet nodig’, vertelde ik mijzelf.) Ik merkte direct dat ik ging voor kwaliteit en authenticiteit. Ik selecteerde alleen kleding in kleuren en pasvormen die mij goed staan en was heel kritisch naar mijzelf of ik deze dingen ook echt zou dragen. Zo hield ik alleen mijn meest geliefde outfits over, en creëerde ik ruimte om hier meer van aan te schaffen. 

Geluksmomentjes. Dit lijkt tegenstrijdig met minimalisme. Allereerst gaat minimalisme erom dat je spullen wegdoet die je niet (meer) nodig hebt, maar even belangrijk is het dat je spullen wegdoet die je belemmeren in het zijn wie je wilt zijn. Daarom is het tegelijkertijd belangrijk om juist spullen aan te schaffen, die bij jou passen en waar je blij van wordt! Zo verteld Anne Marije: Ik kom graag in koffietentjes om een latte te drinken. Voor mij betekent een kop koffie een moment van geluk. Een rustpauze in mijn vaak zo chaotische leven. Om thuis nu ook dit soort lekkere koffie te kunnen maken, hebben wij de twee koffiezetapparaten en een elektrische melkopschuimer de deur uit gedaan. In plaats daarvan pruttelt er nu een percolator op het fornuis.” 

“Door het minimalisme kwam ik erachter dat het juist om deze momenten gaat: om het dagelijkse, kleine geluk.”

             – Anne Marije Baars

Jouw verhaal. Door dingen aan te schaffen die bij jou passen, verteld jouw interieur een verhaal en verandert jouw huis in jouw thuis. Anne Marije legt uit: “Spullen zijn meer dan items op zichzelf, omdat ze staan voor een verhaal dat je wilt vertellen. Door het minimaliseren hebben we een huis gekregen waar wij onszelf veilig en geliefd voelen. Dit komt door de bijzondere spullen die ons verhaal vertellen.” “Als jij de waarde van familie belangrijk vindt, dan is je huis daar waarschijnlijk ook op ingericht. Daarmee bedoel ik niet zozeer de kinderstoel en de kinderwagen die aangeven dat er kinderen in huis zijn. Veel meer door spullen als een co-sleeper omdat je je kleintje graag bij je houdt of een zacht vloerkleed dat uitnodigt om samen te spelen.” “Ben jij single en staat bij jou de waarde van vriendschap bovenaan je prioriteitenlijst, dan heb je waarschijnlijk een kast vol borden voor de spontane gasten, een slaapbank voor de logés of een boekenkast vol inspirerende klassiekers waarover je samen tot diep in de nacht kan filosoferen.”

 

“Ons huis vertelde lange tijd niet ons verhaal, omdat ik puur het perfecte plaatje kopieerde van een Scandinavische woonstijl. Aan de muur hingen abstracte posters, een salontafel ontbrak en de plaid die bij andere interieurliefhebbers een hit was, lag netjes gestyled op onze moderne grijze hoekbank. Tot ik worstelde met mijn depressie en merkte dat ik niet mezelf kon zijn in huis. Het plaatje mocht dan wel kloppen, de ziel erachter ontbrak.” 

                                                              – Anne Marije Baars 

Zoektocht naar jezelf. Voor mij gaat minimalisme dan ook verder dan een hype, omdat ik geloof dat het ten diepste te maken heeft met een identiteitscrises, en onze zoektocht naar onszelf. Met wie we zijn en wat we willen zijn.”

Wil je meer lezen over hoe Anne Marije deze zoektocht is aangegaan en welke veranderingen zij heeft aangebracht in haar leven? Lees dan haar boek: Anne Marije Baars. Wat Ik Houden Wil : Over Authentiek Leven. Heerenveen, Sestra, 2019. (Zie onze shop voor een verkooppunt). 

Mocht jij je herkennen in de behoefte om je huis te veranderen en te maken tot een plek die past bij jou, alvorens je echt tot rust kan komen, laat het dan weten in de comments! Deel ook gerust je tips en ervaringen!

 

 

12 Comments
  1. Hello sereendesign.nl administrator, Thanks for the well-structured and well-presented post!

  2. Dear sereendesign.nl administrator, Your posts are always well written and informative.

  3. Hi sereendesign.nl owner, You always provide great examples and real-world applications.

  4. Hi sereendesign.nl webmaster, Your posts are always well-supported by research and data.

  5. Dear sereendesign.nl owner, Your posts are always well-received by the community.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.