Verhuizen, waar te beginnen?

WhatsApp Image 2021-01-13 at 17.02.33

By Esther Huisman

Verhuizen… het wordt ervaren als één van de meest stressvolle dingen. Ik ben in mijn leven al verscheidene keren verhuist en het kan inderdaad een grote impact op je leven en gemoedstoestand, op dat moment, hebben. Daarom wil ik je in deze blog tips geven die mij hebben geholpen in de tijden dat ik moest verhuizen.

Minimaliseren:

Vaak wordt verhuizen gezien als iets negatiefs en zien veel mensen er over het algemeen er erg tegenop. Dit komt vooral ook omdat er veel bij komt kijken en al helemaal als je verplicht moet verhuizen, zonder dat je een keuze hebt, kan dit gevoel helemaal sterk zijn. 

Dit gevoel is erg herkenbaar, maar ik wil je vandaag als tip meegeven probeer dit alles letterlijk en figuurlijk te zien als het beginnen met een schone lei.

Daarom is het minimaliseren van dingen een erg goede methode om dit aan te gaan! Ga al een tijd voordat je gaat verhuizen al je spullen door en kijk dan welke spullen er nog waarde aan je leven toevoegen. Want door weg te doen wat je niet meer gebruikt, past of nodig hebt, creëer je meer ruimte voor de dingen die je wel wilt hebben.

Heb je nog veel spulletjes vanuit je jeugd en vind je het zonde om ze weg te doen, omdat er een emotionele waarde aanzit? Maak daar dan een doos van met de echte speciale herinneringen. Zo geef je ze een mooi plekje, maar je hebt er geen last van.

Weet wat je te wachten staat:

Verhuizen is niet alleen maar dozen inpakken, spullen uitzoeken, dozen uitpakken en over verhuizen. Nee, er komt veel meer bij kijken dan je denkt.

Denk hierbij aan het opzeggen van abonnementen of aansluitingen, adreswijzigingen sturen naar belangrijke instanties en bekenden, inpakspullen aanschaffen op het juiste moment, mensen regelen die eventueel helpen met bepaalde dingen.

In ieder geval veel meer dan je denkt. Het is daarom erg belangrijk dat je voor jezelf weet wat er allemaal moet gebeuren, daarom is het maken van een strakke planning en het houden daaraan erg belangrijk. Er zullen altijd wel dingen gebeuren die je niet voor ogen had, maar als de rest ordelijk verloopt, dan zijn die dingentjes niet erg en kun je ze ook beter handelen.

Geef het tijd

Eenmaal in het nieuwe huis wil je natuurlijk zo snel mogelijk het als een thuis laten voelen. Iets wat heel begrijpelijk is, maar probeer te gaan accepteren dat dit tijd gaat kosten.

Want wanneer jij gelijk alles perfect wilt hebben, dan zit daar een hele druk op en dat is juist wat wij willen voorkomen in al een stressvolle periode van verhuizen.

Begin daarom eerst met het instaleren van alle essentiële meubels en benodigdheden. Denk hierbij aan de dingen die je dagelijks gebruikt, zoals je bed, keukengerei, woonkamermeubels etc.

Want je moet rekening houden dat het huis waar je naartoe verhuist bent, heel anders is dan je oude huis. Dus automatisch werkt het daar ook anders. Woonaccessoires en decoraties die in je oude huis misschien heel mooi stonden, werken in je nieuwe huis misschien helemaal niet. Maar gaandeweg als je er een tijdje leeft, kom je erachter wat werkt en wat niet en die weg is voor je gemoedstoestand een veel rustigere overgang, omdat je alles even kan laten bezinken.

Focus je daarom eerst op de basics en ga dan langzaam aan de slag om van het nieuwe huis een thuis te maken en je zult merken dat je het steeds meer gaat waarderen!

Dit waren een aantal praktische tips met betrekking tot verhuizen! Ik hoop dat je er wat aan hebt en dat het jou helpt om je volgende verhuizing in goede orde te laten verlopen! Bedankt voor het lezen en graag tot de volgende keer.