Verven of behangen?

pexels-madison-inouye-3085495

By Esther Huisman

Verven of behangen?! Wat is nu de juiste keuze voor in jouw huis? En wat zijn de voordelen en nadelen van beiden? Dit en nog leuke ideeën voor verf en behang ga ik  bespreken met jullie in deze blog…

Behangen:

Over het algemeen is voor behangen meer voorbereiding nodig en duurt het langer, maar als het er eenmaal opzit heb je wel waar voor je werk!

Feitjes over behangen:

 • Als je een muur wilt behangen, moet je zorgen dat de ondergrond glad is, anders kan dit voor vouwen en scheuren in het behang zorgen!
 • Het leuke aan behangen in dat je letterlijk alle kanten op kan gaan! Van heel druk naar rustig. Dit zorgt ervoor dat je echt jouw unieke stijl kunt creëren in jouw huis, dit is iets wat met verf wel minder kan! 
 • Door de structuur in behang krijg je meer diepte op je muur, hierdoor wordt het interessanter en voelt het ook gelijk warmer in de ruimte, omdat je dus meer bekleding hebt.
 • Behang van goede kwaliteit gaat over het algemeen 5-10 jaar meer, zonder dat je er veel oneffenheden erop gaat zien.
 • Vliesbehang is in principe de fijnste behangsoort om mee te werken, omdat je de lijm alleen op de muur hoeft aan te brengen, heb je minder kans dat het behang scheurt. Verder werkt het ook schoner en snel!

Verven:

Verven gaat over het algemeen veel sneller op de muur, dan behang, vandaar dat je het ook sneller zou kunnen vervangen!

Feitjes over verven:

 • In tegenstelling tot behangen gaat verven veel sneller en is het ook makkelijker om aan te brengen, daarnaast is het vaak ook goedkoper dan behang!
 • Een ander voordeel van verven is dat je het makkelijker kunt vervangen! Over het algemeen kun je namelijk zo over de kleur gaan die al op de muur zit en kun je makkelijk lelijke plekjes bijwerken.
 • Met een geverfde muur creëer je wel minder effect dan bij een muur die behangen is, omdat je bijna geen structuur hebt en vaak ook één kleurvlak heb! Om dit te doorbreken kun je eventueel gebruik maken van kleurvlakken; Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kleurvlak rondom een schilderij, met een kleur die net iets donkerder is dan de kleur op de muur. Zo creëer je toch diepte!
 • Waar behang 5-10 jaar meegaat, gaat verf wel minder lang mee. Over het algemeen blijft een goed geverfde muur 3-5 jaar mooi. Dit gaat dus wel minder lang mee dan behang, maar zoals ik al zei: ‘Het is ook makkelijker vervangbaar, dan behang!’ 

Tips om verf en behang op een leuke manier te combineren:

 1. Ga voor het lambriseringseffect: Wanneer je behang wel leuk vind, maar het eigenlijk weer te heftig vindt voor een hele muur, dan is het lambriseringseffect een superleuke oplossing! Behang dus de beneden- of de bovenhelft met behang en verf de andere helft met een kleur die in het behang terugkomt! Zo heb je balans, rust en warmte tegelijk!
 2. Schilderij van behang: Heb je misschien een leuk behangetje gezien, maar wil je het heel subtiel terug laten komen? Dan is vlak met dat behang erg leuk! Denk hierbij aan een vierkant, rechthoek of rondje die je bekleed met dit behang en dit kun je dan leuk ophangen als schilderij! Heb je ook nog eens een uniek schilderij die niemand voor de rest heeft!

Dit waren een aantal praktische tips met betrekking tot een juiste keuze tussen verven en behangen! Ik hoop dat je er wat aan hebt en dat het jou helpt om de juiste keuze voor in jouw interieur te maken! Bedankt voor het lezen en graag tot de volgende keer.