Waarom pakt de kleur op mijn muur vaak anders uit?

pexels-madison-inouye-3085495

By Janneke Overduin-Schot en Esther Huisman

Herken je dat? Je wilt de kleur op je muur veranderen; je gaat naar de bouwmarkt en kiest een kleurenstaal uit die je mooi lijkt. Je houdt hem thuis bij je muur en denkt: ja, dit is hoe ik het wil. Je haalt wat potten verf bij de winkel, hijst jezelf in een schilderpak, zet de verfroller in elkaar, opent het verfblik, en smeert de verf op de muur. Tot je schrik lijkt de verf nu veel donkerder (of lichter) dan op het kaartje. Je denkt: misschien moet ik even wachten tot de verf opdroogt. Soms helpt dit, maar soms valt het resultaat dan alsnog tegen. Hoe komt dat? En wat kun je er tegen doen?

Kleur onstaat door licht. Daarom heeft licht een hele belangrijke invloed op hoe wij kleur waarnemen. Onze voornaamste lichtbron in huis is het zonlicht door de ramen. Dit licht is in de ochtend wat koeler en in de namiddag wordt deze warmer van kleur. Denk aan de ondergaande zon die rood/oranje is. Is het je wel eens opgevallen dat de kleur op je muur gedurende de dag door veranderd door het veranderende zon/daglicht? Dus het voornaamste om mee te nemen in de kleurkeuze voor je muur is wat voor soort lichtbron erop staat. 

Daarnaast is het belangrijk om naar de muur zelf te kijken. Is deze glad of heeft deze een textuur? Gladde muren reflecteren namelijk licht en ruwe muren absorberen licht. Kortom, bij gladde muren zal een kleur lichter lijken dan bij een ruwe muur.

kleurtester

Wat kun je er tegen doen?

1. Mini-Tester

Maak gebruik van een mini-tester. Flexa heeft bijvoorbeeld een ruim assortiment testers. Zo kun je van de kleuren waar je over twijfelt een tester aanschaffen en deze in vlakken op de muur schilderen. Flexa heeft overigens een hebben een hele handige zoekfunctie op hun website waar je al hun kleuren kan zien, en de geschikte kleuren filteren bij ondergrond of ruimte! Dat terzijde, maar om te voorkomen dat je, bij tegenvallend resultaat, meerdere testers moet aanschaffen is het belangrijk om eerst goed naar je muur te kijken en de feiten op een rijtje te zetten.

2. Feiten op een rijte

De twee belangrijste vragen die je jezelf moet stellen zijn: ‘1) Welk licht valt er op de muur en 2) wat is de structuur van de muur?’

Ligt de muur op het noorden of zuiden? En om het makkelijker te maken, schijnt de zon overdag of ’s avonds op jou muur!? Wanneer dit overdag is, heb je dus veel feller en helderder licht en wanneer dat ’s avonds is, is dat licht dus veel warmer van toon.  

Alhoewel, de zon in Nederland is sowieso wel koeler van kleur vergeleken met andere landen. Ook goed en interessant om te weten is dat de populariteit van een kleur, internationaal gezien, heeft te maken met de kleur van het daglicht. In tropische streken is het licht helder en warm van toon, en blijven felle kleuren perfect overeind. In Nederland is het daglicht wat koeler van karakter, zelfs op zonnige dagen. Daardoor doen vergrijsde tinten het vrijwel altijd goed, maar is het met fellere of heldere kleuren net iets meer schipperen: die lijken soms grauwer dan je voor ogen had, zeker in een kamer op het noorden.

Verder, is je muur ruw of glad? Dus, glad gestuct of met een korrel gestuct? Op gladde muren zal de kleur lichter uitvallen dan op een ruwe muur en vice versa. Wil je dus een lichte kleur op je muur, maar heb je een grof gestucte muur. Kies dan altijd een tintje lichter dan jou ideaal lijkt op het staalkaartje. (Test dit altijd wel eerst nog uit – vanwege het licht, hiervoor hebben we nog een andere handige tip!).

3. Nu je dit allemaal weet, maar nog steeds twijfelt tussen een aantal kleuren? Hebben wij daar ook een oplossing voor! Je zou de verschillende kleuren waar je tussen twijfelt allemaal één voor één op een A4’tje kunnen verven en deze A4’tjes naast elkaar op de muur hangen. Zo beschadig je jouw muur niet, maar kun je wel goed kijken welke kleur het mooist staat! Daarnaast kun je deze vlakken verschuiven, zodat je goed kan zien wat de lichtbron doet met de kleur. 

Dit is wat ons betreft de basis wat handig is om te weten als het gaat om licht en kleur en waardoor dus de kleuren op jouw muur anders kunnen uitvallen. Wij hopen dat je er wat aan gehad hebt en dat je zo vervolgens met een gerust hart de goede kleur kunt gaan uitzoeken! 

Heb jij twijfels, ervaringen of tips m.b.t. de kleurkeuze op je muur? Laat het weten in de comments hieronder!